Vad man ska göra vid ett dödsfall

Tänka på när man förlorar en närstående

Oavsett hur mycket man förväntat sig ett dödsfall och försökt förbereda sig för dödsfallet så går det aldrig att vara helt förberedd för ett dödsfall. När stunden väl är där och man inser att personen tagit sina sista andetag någonsin så lägger sig alltid en smärre chock över en. För vissa känns det som att deras värld pausas, att de varken kan tänka fram eller bak medan världen runtomkring dem fortsätter som vanligt. Alla vardagliga problem och bestyr blir plötsligt obetydliga och vardagen känns inte som vanligt längre. Att mista någon man håller kärt är en av de mest omvälvande händelserna i livet och det är viktigt att ta all hjälp och stöd som erbjuds. När man förlorar någon man håller kärt så vill ens närstående självklart hjälpa en, de vet bara inte alltid hur. Därför är det viktigt att du vågar be om hjälp och stöd, tillsammans är man alltid starkare och problemen blir enklare att lösa tillsammans.

klarahill2

Praktiska åtgärder vid ett dödsfall

Om ett dödsfall sker i hemmet så ska alltid läkare kontaktas först, det är eftersom läkaren konstaterar dödsfallet. Därefter så ska man kontakta ansvarig för transport av den avlidne, och kontakta personens närstående för att informera om dödsfallet. Därefter så kommer läkaren att sända dödsbevis till skatteverket och därifrån kommer berörda myndigheter inom stat, kommun och landsting att meddelas. Däremot får man som privatperson själv avsluta aktuella försäkringar och abonnemang, samt kontakta hemsjukvård och hemtjänst. 

Begravning Jönköping – Att planera en begravning

Därefter är det snart dags att börja planera begravningen, vilket inte alltid känns så lätt i en tung period. Det är alltid viktigt att tänka på att hålla begravningen utefter den avlidnes önskan, och med hänsyn till alla närstående. Alla ska få komma till tals under begravningen och känna att de får syn önskan hörd. Till en begravningen kommer en hel del olika val och beslut som ska tas – något många inte ens orkar tänka på mitt i all sorg. Just därför är det så viktigt att anlita en begravningsbyrå som känns trygg och personlig, och för begravning Jönköping rekommenderar jag Vätterbygden Ankarbergs Begravningstjänst i Jönköping. Med Vätterbygden Ankarbergs Begravningstjänst får du en pålitlig begravningsbyrå som välkomnar dig med öppna armar och tar alla jobbiga beslut åt dig. Vätterbygden Ankarbergs Begravningstjänst hjälper dig med råd, stöd och hjälp – mitt under en av livets tyngsta perioder.