Hur fördelas mitt arv om något skulle hända mig?

Den finns flera olika betydelser och definitioner av ett arv. För vissa betyder ett arv vad en människa lämnar bakom sig – i form av relationer, minnen hos närstående och delar av dem som lever kvar hos andra människor. Det kan också vara något man arbetat väldigt hårt för och man lämnar bakom sig som sitt livsverk. Dessa arv kommer för det mesta smärtfritt gå till dem som stått närmast en, och de som gjort sig förtjänta av dessa arv. När det handlar om arv i form av pengar och ekonomiska tillgångar finns det däremot mer juridiskt arbete som kan krävas för att ens arv ska hamna hos personen man önskar.

Ifall livet skulle ta en plötslig vändning

Ett långt och hälsosamt liv är en dröm för många, men dessvärre något man aldrig ska ta för givet. Man är lyckligt lottad om man lever ett hälsosamt liv, det är sannerligen ett stort privilegium. Däremot ska man alltid ha i åtanke att livet kan ta en till synes plötslig vändning. Det största arvet vi lämnar bakom oss är det arvet som lever kvar hos våra nära och kära, och därför vill vi vara säkra på att våra närstående skulle klara sig ifall något oförväntat skulle hända oss. Framförallt handlar det om att vi vill försäkra om oss att våra familjer skulle klara sig ekonomiskt utan oss där. 

Arv och testamente

Så frågan kvarstår – vem skulle ärva mina pengar och ekonomiska tillgångar ifall något skulle hända mig? Och hur fördelas mitt arv mellan de jag står nära, och hur påverkas det av vilka förhållanden jag har? Ifall jag skulle gå bort, skulle mina älskade sambo få en del av mina tillgångar då? Alla dessa frågor och funderingar kan vara extremt påfrestande att ha i huvudet, och just därför är det så bra att hjälp av jurister kunniga inom familjejuridik. Ett bra första steg är att skriva ett testamente eller ett arvskifte. Alla dessa frågor, och mycket mer kan jurister på Verahill hjälpa er med.