Familjejuridik ger trygghet

Sociala relationer och interaktioner är grundstenar i den mänskliga psykologin. Oavsett ifall vi trivs bäst i vårt egna sällskap eller bäst omringade av folk vi älskar, så behöver vi trygga relationer runt oss för att må bra. Trygga relationer hjälper oss att hålla oss lugna, lita på vår samvaro och kunna fokusera på annat. Relationerna vi bygger är av stor vikt för oss och utan dem skulle livet bli mycket krångligare. Relationer är oförnekligen yttersta givande och nödvändiga för vårt välmående, men det betyder dessvärre inte alltid att relationerna är lätta. Ibland kommer livet emellan, och då kan det vara svårt att lösa allt på egen hand. När det uppstår problem med våra relationer, eller problem indirekt kopplade till våra relationer, så kan det vara en god idé att ta hjälp av en jurist kunnig inom familjejuridik. Nedan följer en kortare beskrivning av vanliga familjejuridiska termer. 

Samboavtal

Syftet med ett samboavtal är att helt eller delvis avskriva de regler som sambolagen innebär för bodelning. Ifall det skulle vara så olyckligt att du och din älskade sambo bestämmer er för att gå skilda vägar och sälja er gemensamma bostad så har båda parterna rätt till hälften av det investerade värdet i bostaden enligt sambolagen, oavsett vem som faktiskt investerat pengarna. Genom att skriva ett samboavtal säkerställer man att de investerade pengarna hamnar hos rätt person ifall man bestämmer sig för att gå skilda vägar. För att teckna ett samboavtal tar man kontakt med jurister specialiserade på familjejuridik, som Verahill.

klarahill

Äktenskapsförord

Oavsett hur bra ett äktenskap känns så finns alltid risken att äktenskapet avslutas, förr eller senare. Genom att skriva ett äktenskapsförord så vet man vad som gäller ifall man skulle behöva gå skilda vägar, vilket kan kännas som betryggande kännedom för många. Äktenskapsförord är en av de vanligaste tjänster inom familjejuridik. Skriver man inte ett äktenskapsförord så gäller lagen om giftorätt, dvs att det samlade nettovärdet av gemensamma tillgångar delas lika, vilket även inkluderar egendomar från före äktenskapet.